Umur 18 tahun didaftar secara automatik jadi pengundi

DR Mahathir Mohamad dalam sidang akhbar selepas mesyuarat Majlis Presiden PH di Kuala Lumpur malam tadi.

KERAJAAN secara dasarnya bersetuju golongan muda berusia 18 tahun berhak mengundi, malah mereka akan didaftarkan sebagai pengundi secara automatik.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, pendaftaran secara automatik itu akan dibawa dalam pembentangan di Parlimen bagi pindaan Perlembagaan bagi menurunkan had umur layak mengundi daripada 21 tahun kepada 18 tahun.

“Kita bersetuju supaya anak muda berumur 18 tahun berhak mengundi dan mereka akan didaftar secara automatik,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) di Putrajaya, hari ini.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, Perdana Menteri akan mempengerusikan satu mesyuarat bersama pemimpin parti bagi memperkasa belia di Parlimen, Rabu ini.

“Beberapa isu teknikal akan dibincangkan termasuk menyentuh tiga perkara bagi pindaan Perlembagaan iaitu menurunkan had umur layak mengundi daripada 21 tahun kepada 18, pendaftaran mengundi secara automatik bagi 18 tahun dan mengurangkan umur calon bertanding kepada 18 tahun.

“Kita sudah maklumkan perkara ini kepada Pejabat Peguam Negara dan Suruhanjaya Pilihan Raya,” katanya.

Ahli Parlimen Muar itu berkata, beliau yakin pindaan Perlembagaan bagi perkara berkenaan dapat diluluskan pada sidang Parlimen kali ini.

Syed Saddiq kini sedang membentangkan RUU Perlembagaan (Pindaan) 2019 bagi bacaan kali pertama. Bacaan kali kedua dijangka pada persidangan Parlimen berakhir 18 Julai ini.

Usul pindaan Perkara 119(1) Perlembagaan itu bagi menurunkan had umur layak mengundi daripada 21 tahun kepada 18 tahun.

Ia sebahagian janji dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) dan dipersetujui sebulat suara oleh Kabinet pada September tahun lalu.

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments