Tapak bazar Masjid India diubah jadi ‘pedestrian mall’

MENTERI Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad mengumumkan bahawa tapak bazar Masjid India yang terbakar pada Selasa lepas sebagai ‘pedestrian mall’ dengan menyediakan laluan pejalan kaki.

Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad berkata, hal ini kerana tapak itu adalah sebahagian daripada projek River Of Life (RoL) yang pada asalnya akan dibuka kepada orang ramai untuk dijadikan “pedestrian mall”

Sehubungan itu, katanya, struktur sedia ada di kawasan itu akan dirobohkan dan peniaga terbabit akan dipindahkan ke kawasan baru yang sudah dikenal pasti, malah tender sudah dikeluarkan untuk pembinaan.

“Bagi jangka panjang memang dalam projek RoL kami akan kosongkan kawasan itu. Peniaga Wisma Yakin pun sudah lama meminta DBKL berbuat demikian kerana struktur bazar itu menghalang bangunan dan menjejaskan perniagaan mereka.

“Jadi struktur bazar Masjid India yang terbakar itu akan dirobohkan sepenuhnya selepas ini kerana ia tidak selamat kepada mana-mana pihak untuk terus menjalankan perniagaan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan Aidilfitri Komuniti Kuala Lumpur 2019, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 1.35 pagi Selasa lepas, kira-kira 30 gerai jualan di bazar berkenaan yang menjual pelbagai barangan seperti pakaian, tudung, beg dan kasut terbakar.

Khalid berkata, peniaga yang terjejas akibat kebakaran itu tidak perlu risau memandangkan DBKL akan memindahkan mereka ke kawasan baru.

“Cadangan awal DBKL adalah untuk memindahkan mereka ke Lanai Seni iaitu tapak di sebelah Collesium, Jalan Tuanku Abdul Rahman, tidak jauh daripada tapak sedia ada dan kami sudah buka tender serta dijangka siap pada tahun depan,” katanya.

Terdahulu, Khalid menyampaikan sumbangan kepada 26 peniaga yang terlibat dalam kebakaran itu yang berjumlah RM98,000, dengan setiap seorang diberikan antara RM3,000 dan RM5,000 bergantung kepada jumlah kerugian mereka.

Selain itu, 500 penerima yang terdiri daripada golongan asnaf dan fakir miskin turut menerima sumbangan berupa wang tunai berjumlah RM150 setiap seorang, melibatkan peruntukan sebanyak RM75,000.

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments