Mujahid pertahan ruang peribadi bukan urusan kerajaan

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa mempertahankan kenyataannya bahawa sebarang kegiatan di ruang peribadi bukanlah urusan kerajaan, walaupun ia melanggar nilai moral.

Beliau berkata, sebarang penguatkuasaan dilakukan sekiranya sesuatu tindakan di ruang peribadi mengganggu ruang awam secara keseluruhan.

“Jika mahu kuatkuasakan sesuatu berkaitan nilai moral, perlu berhati-hati. Sama ada perbuatan itu dibuat dalam ruang peribadi atau ruang awam, itu sangat jelas.

“Apa yang kamu buat dalam ruang peribadi bukan urusan kerajaan. Tetapi jika anda sebagai seorang Islam melihat jiran melakukan perkara tidak bermoral, itu tanggungjawab anda untuk menasihatinya,” katanya.

Menurut beliau, terdapat banyak cara untuk menentukan sama ada perbuatan di ruang peribadi boleh mengganggu atau menceroboh ruang awam secara awam.

“Jika tinggal di taman dan ada penghuni sebuah rumah yang dilihat berterusan buat benda tak bermoral. Keseluruhan komuniti rasa ia mengganggu anak-anak dan keluarga, jadi mereka laporkan kepada penguatkuasa.

“Penguatkuasa kena semak betul ke aduan tersebut, atau hanya seorang yang rasa terganggu. Jika buat di ruang awam tetapi tiada aduan, maka tiada yang salah dengan bidang kuasa saya,” katanya

Sementara itu, beliau mahu supaya prosedur operasi standard (SOP) bagi penguatkuasaan aktiviti khalwat diperketat dan tidak dilakukan sesuka hati.

Mujahid berkata, penguatkuasa perlu mengikut prosedur yang ketat sebelum melakukan serbuan.

“Bukan setakat dapat maklumat dan terus serbu. Kena ingat, sekarang pun kita memang ada SOP.

“Kita sedang mengkaji untuk menambah baik agar isu penguatkuasaan perlu ada bukti kukuh. Juga harus ada alasan yang baik sama ada ia akan menjejaskan atau mengganggu ruang awam,” katanya dalam sidang media pada Isnin.

Menurut Mujahid, SOP sedia ada juga telah menetapkan bahawa sebarang serbuan perlu mempunyai bukti kukuh sebelum dilakukan.

“Ia bermula dengan aduan kepada penguatkuasa untuk disiasat dulu. Setelah disiasat, kena ada waran sebelum mereka pergi ketuk pintu.

“Kalau ada kes ceroboh tendang dan pecah pintu, itu bukan ikut SOP. Kalau ada, maknanya pegawai penguatkuasa dah salah guna kuasa,” katanya.

 

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments