Tiada lagi serbuan khalwat di tempat tertutup – Mujahid

Tidak ada lagi serbuan pihak berkuasa agama mengetuk pintu di tengah malam dan tidak akan ada lagi penguatkuasa memecahkan pintu untuk menyiasat laporan khalwat atau salah laku lain.

Sebaliknya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa (gambar) menegaskan bahawa apa yang dilakukan oleh orang Islam di belakang pintu tertutup bukanlah urusan kerajaan.

“Katakan anda melakukan sesuatu dalam lingkungan peribadi anda, saya tidak akan campur tangan.

“Sebagai contoh, penggunaan alkohol adalah salah bagi seorang Muslim, tetapi jika anda menggunakannya dalam lingkungan anda, saya tidak akan campur tangan.

“Kebimbangan saya adalah apa yang berlaku di khalayak umum yang mencemarkan sensitiviti, kesahihan atau jenayah. Hanya dengan itu kerajaan masuk, bukan kerana kita mahu menjadi polis moral tetapi kerana kita mahu menjamin hak awam, “katanya dipetik dalam satu wawancara khas bersama akhbar The Star.

Dr Mujahid juga mengutuk perbuatan memecahkan pintu untuk menangkap pesalah khalwat dan berharap ia akan menjadi sejarah dengan pembaharuan.

“Penguatkuasaan khalwat ini telah disalahgunakan dan dieksploitasi dalam beberapa kes. Adalah penting bahawa mereka (pegawai penguatkuasa) tidak mengganggu ruang individu, “kata Dr Mujahid.

Dr Mujahid, yang bertanggungjawab dalam urusan agama Islam, mengakui bahawa dia menghadapi tugas berat dalam mengubah imej kementerian.

Dia terpaksa memadamkan kritikan yang membahang dari saat dia melangkah masuk ke pejabatnya, termasuk menangani isu-isu LGBT, perkahwinan bawah umur, isu mahkamah syariah dan isu penganiayaan seks di tahfiz.

Dalam satu wawancara itu, Dr Mujahid berkata beliau cuba mengubah minda tentang apa yang digambarkan sebagai “penjawat awam” konservatif agama yang mahu menegakkan kesucian Islam dengan pemahaman mereka sendiri.

Beliau mahu menegakkan pandangan bahawa Islam itu adalah “belas kasihan untuk semua” (rahmatan lil alamin).

“Kisah Islam Islam akan diterjemahkan ke dalam dasar kita, semua aktiviti kehakiman Islam, semua hubungan kita dengan agama lain.

“Islam yang mengasihi tidak membahayakan kepentingan rakyat atau kepentingan perpaduan dan keharmonian negara,” katanya.

Walaupun serbuan itu berada di bawah bidang kuasa negara, beliau sedang melibatkan agensi-agensi agama di peringkat negeri untuk meyakinkan mereka untuk menerima pendirian pihak berkuasa persekutuan.

Naib Presiden Parti Amanah Negara juga berharap dapat menghapus imej Big Brother.

“Kenyataannya adalah di Malaysia, walaupun ia adalah urusan Islam, akan ada satu titik di mana anda perlu menghadapi masalah yang berkaitan dengan bukan Islam.

“Contohnya, pasangan yang berkahwin (bermasalah) – salah seorang daripada mereka bertaubat, anda mempunyai anak-anak, warisan … Saya perlu masuk untuk melindungi Islam yang penuh belas kasihan,” tambah Dr Mujahid.

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments