MAHB menang Anugerah Pemasaran Laluan Asia

CEMERLANG… Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) memenangi Anugerah Pemasaran Laluan Asia 2018 untuk kategori keseluruhan serta ‘Lebih 20 Juta Penumpang’, menewaskan hab lain di rantau ini.

Anugerah Pemasaran Laluan Asia tahunan itu dianggap sebagai penghargaan tertinggi dalam pembangunan laluan dan industri penerbangan kerana mereka diundi dan diadili oleh masyarakat perancangan rangkaian syarikat penerbangan.

Ia mengiktiraf perkhidmatan pemasaran cemerlang yang menyokong pelancaran laluan udara baru atau pembangunan perkhidmatan sedia ada, kata MAHB dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 2017, sembilan syarikat penerbangan baharu terbang ke Kuala Lumpur dan 25 laluan baru dilancarkan, sementara keseluruhan lalu lintas penumpang meningkat 11.2 peratus kepada 58.6 juta dan tambahan 30,535 pergerakan pesawat komersil dicatatkan, menjadikannya 386,054 pergerakan.

Pengarah Urusan MAHB, Datuk Badlisham Ghazali berkata, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) turut muncul sebagai pemenang dalam kategori ‘Penumpang Lebih 20 Juta’, menewaskan lima lagi lapangan terbang yang disenaraikan.

“MAHB sangat berinovasi dalam mewujudkan strategi pemasaran syarikat untuk mempromosi destinasi yang dikehendaki,” menurut beliau.

Tambah beliau lagi, MAHB juga mengadakan beberapa misi ke Eropah, ASEAN, Asia Selatan, India dan China untuk bertemu lebih 30 syarikat penerbangan di ibu pejabat mereka bagi memasarkan KLIA sebagai hab yang berkembang pesat.

Sebagai pemenang keseluruhan, KLIA akan disenarai pendek secara automatik untuk Anugerah Pemasaran Laluan Dunia di Guangzhou, China pada September depan.

MAHB adalah satu daripada kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi jumlah penumpang dengan mengendalikan 39 lapangan terbang di Malaysia dan satu lapangan terbang antarabangsa di Istanbul, Turki.

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments