PIBG tidak puas hati apabila sekolah diarah alih CCTV dalam tandas

images (7)PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan mengarahkan sebuah sekolah di Kuala Lumpur untuk mengeluarkan kamera litar tertutup (CCTV) di dalam tandas tetapi timbul kontroversi apabila ibu bapa tidak berpuas hati dengan pengalihan kamera itu.

Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah (PIBG) telah digugurkan kerana menyokong supaya kamera itu dikeluarkan.

Pada sidang media pada Khamis selepas satu taklimat untuk pelajar-pelajar Malaysia yang belajar di Mesir, Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, SMK Sri Sentosa terpaksa segera mengeluarkan kamera CCTV yang dipasang di kedua-dua tandas lelaki dan perempuan sejak Mac lalu.

“Ia tidak sesuai untuk meletakkan kamera di dalam tandas,” katanya.

Bagaimanapun, sehari sebelum itu, Premala Oyen, yang menentang pemasangan kamera berkenaan, telah digugurkan sebagai pengerusi mesyuarat lembaga PIBG.

Beliau menyifatkan penyingkiran itu sebagai “penghinaan” dengan berkata, ia adalah tidak betul untuk membuang beliau kerana mempunyai pandangan yang berbeza daripada ahli lembaga yang lain mengenai isu ini.

“Salah satu daripada ibu bapa berkata beliau tidak mempunyai keyakinan kepada saya dan berkata, saya sepatutnya meletakkan jawatan. Saya mempertahankan diri saya dan berkata bahawa mesyuarat agung luar biasa (EGM) perlu diadakan untuk mengeluarkan saya.

“Saya enggan meletak jawatan kerana saya tidak berbuat apa-apa yang salah,” katanya.

Oyen mendakwa pengetua, yang juga penasihat kepada PIBG, berkata EGM itu terlalu memakan masa dan memerlukan banyak kertas kerja.

“Dia kemudian meminta ibu bapa lain untuk menyokong usul ibu bapa yang pertama tidak percaya. Seorang ibu bapa bangun untuk menyokong dan saya telah dibuang begitu sahaja,” katanya.

Dilaporkan bahawa sekolah telah memasang 64 kamera CCTV di tandas untuk membendung vandalisme yang semakin meningkat di sekolah.

Kebanyakan ahli-ahli PIBG menyokong langkah berkenaan.

Ibu, Rahmah Haji Abd, sebelum ini mempertahankan sistem pengawasan CCTV, berkata, kamera hanya diarahkan di tenggelam dan tidak menghadapi kamar tandas.

“Ibu bapa diminta untuk memberi persetujuan mereka sebelum CCTV telah dipasang. Hanya 30% daripada ibu bapa yang ditinjau membantah, jadi kami diikuti suara majoriti.

“Tambahan pula, pemasangan dibiayai oleh PIBG dan diluluskan oleh kementerian,” katanya.

Satu pemeriksaan oleh The Star awal minggu ini di tandas sekolah bagi pelajar lelaki menunjukkan bahawa pelajar telah menyimbah air di antara satu sama lain pada waktu sekolah manakala penutup tangki tandas telah dirosakkan -Mstar

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments