PM India pemimpin dunia paling disukai di laman FB

392

NEW DELHI – Perdana Menteri India, Narendra Modi, yang menguasai bidang siber, adalah pemimpin dunia yang paling “disukai” di laman rangkaian sosial Facebook, lapor agensi berita China Xinhua memetik pendedahan satu laporan baharu.

Menurut laporan bertajuk “World Leaders on Facebook,” Modi mendapat sebanyak 43.2 juta tanda suka di Facebook, menjadikan kedudukan beliau jauh di depan pemimpin dunia lain termasuk Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, yang berada di tangga kedua dengan 23.1 juta tanda suka.

Laporan itu disediakan oleh firma komunikasi global, Burson Cohn & Wolfe, berdasarkan analisis sejumlah 650 halaman Facebook ketua-ketua negara dan menteri-menteri luar sejak 14 bulan lepas.

Modi dikatakan lebih menyukai media sosial berbanding TV, temu bual dengan media cetak atau sidang akhbar.

Di India, beliau mampu mendekati berjuta-juta rakyat hampir setiap hari menerusi media sosial.

Selain Facebook, beliau menggunakan Twitter untuk memberi ucapan kepada rakyat sempena perayaan serta bertukar-tukar mesej dengan selebriti dan menteri.

Modi mengambil alih jawatan pada Mei 2014 selepas Parti Bharatiya Janata pimpinan beliau menewaskan parti pemerintah ketika itu, Parti Kongres, yang terpalit dengan pelbagai skandal rasuah dan menerima kritikan hebat kerana gagal mengawal inflasi.

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments