Fenomena Supermoon kembali petang ini - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Mon, Dec 4th, 2017

Fenomena Supermoon kembali petang ini

Foto Rohani Alam Shah.

 

WASHINGTON: Fenomena Supermoon iaitu kedudukan bulan berada paling hampir dengan Bumi akan dapat disaksikan petang Isnin.

Pentabiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa) berkata, bulan akan kelihatan 14 peratus lebih besar dan 30 peratus lebih terang ketika ia berada berhampiran Bumi.

“Masa untuk menyaksikan Supermoon bermula pukul 08:45 (GMT) 4 Disember (4.45 petang waktu Malaysia) ketika bulan berada pada jarak 357,492 kilometer dari Bumi,” menurut kenyataan Nasa.

Bagaimanapun, pakar Nasa, Lyle Tavernier mengingatkan bahawa walaupun bulan berada pada kedudukan paling hampir dengan Bumi, ia mungkin tidak kelihatan sebesar seperti yang disangka.

“Perlu diingat bahawa peningkatan 14 peratus dalam saiz yang jelas boleh diliputi dengan tangan tidak akan menjadikannya kelihatan lebih besar. Membandingkan Supermoon dengan bulan penuh biasa dari ingatan adalah sesuatu yang sukar,” katanya.

Fenomena Supermoon berlaku apabila bulan berada pada kedudukan perigee ketika fasa purnama menyebabkan ia kelihatan seolah-olah lebih besar daripada keadaan biasa. Tetapi, saiz fizikal bulan sebenarnya tidak berubah sama sekali.

 

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (26)