Guru besar botakkan kepala, tunai janji - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Thu, Nov 23rd, 2017

Guru besar botakkan kepala, tunai janji

Image may contain: 11 people, people smiling

 

KOTA BHARU: Seorang guru besar menunaikan janji dengan membotakkan kepala selepas sekolahnya melepasi sasaran petunjuk prestasi utama (KPI) dalam keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), yang diumumkan hari ini.

Harris Irman Sharipudiin, 46, berkata beliau bernazar untuk membotakkan kepala bagi memberi semangat kepada 134 calon UPSR yang menduduki peperiksaan di Sekolah Kebangsaan Sri Melor, di sini.

Katanya, beliau sangat gembira apabila sekolahnya berjaya mencapai sasaran meskipun terpaksa kehilangan rambutnya.

“Saya akui tidak dapat tidur malam tadi kerana rasa berdebar-debar namun gembira kerana akhirnya sekolah ini berjaya mencipta kejayaan dalam UPSR tahun ini,” katanya ketika ditemui di sekolah berkenaan, hari ini.

Bagi menunaikan janjinya itu, 11 murid sekolah berkenaan memotong rambut Harris dengan disaksikan lebih 250 murid dan ibu bapa.

Harris yang menjadi pendidik sejak 1992, berkata tindakan itu dibuat bagi mencipta kelainan dalam sambutan keputusan UPSR selain mahu SK Sri Melor menjadi antara sekolah luar bandar terbaik di Kelantan.

“Ini simbolik bahawa jika ada sasaran, kita akan berjaya capai selain saya mahu jadi contoh di mana kejayaan akan dapat dicapai hasil kesepakatan dan semangat kekeluargaan antara guru, pentadbir dan murid,” katanya yang juga anak jati Kampung Kukang, Perol, Peringat.

Keterangan gambar:

1. Guru besar, Harris Irman Sharipudiin, menunaikan janji dengan membotakkan kepalanya selepas SK Sri Melor mencapai sasaran dalam UPSR.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Comments

comments