Pasangan gay dari Tawau berkahwin, laporan polis dibuat - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Tue, Nov 14th, 2017

Pasangan gay dari Tawau berkahwin, laporan polis dibuat

Image may contain: 4 people

 

KOTA KINABALU: Kontroversi perkahwinan sejenis dipercayai berlaku di Tawau yang viral di media sosial sejak beberapa hari lalu, semakin mendapat perhatian umum yang mahu perkara itu diselesaikan segera.

Difahamkan, beberapa laporan polis sudah dibuat di negeri ini menuntut pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap individu terbabit kerana bimbang budaya songsang itu menular dalam kalangan masyarakat di negara ini.

Terbaharu, Pemuda UMNO Sepanggar membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Kinabalu hari ini untuk menyuarakan kebimbangan kesan negatif isu berkenaan.

Wakil Pemuda UMNO Sepanggar, Shyazreen Asri, berkata laporan polis dibuat supaya pihak berkuasa atau jabatan yang berkenaan menyiasat dan mengambil tindakan terhadap perkara itu.

Katanya, kerajaan tidak pernah meluluskan mana-mana agama membenarkan perkahwinan sejenis.

“Perkara ini tidak sepatutnya berlaku di negara ini dan kita bimbang kesan yang akan tercetus sekiranya tidak dibendung dari awal.

“Isu ini juga menimbulkan kemarahan pelbagai pihak. Ini jelas boleh dilihat daripada komen netizen di laman sosial yang rata-ratanya menolak perkahwinan sejenis ini,” katanya ketika ditemui selepas membuat laporan di IPD Kota Kinabalu.

Mengulas lanjut, Shyazreen berkata, laporan itu juga dibuat bagi mengelak kejadian seperti itu berulang dan menjadi budaya di negara ini.

Isu berkenaan timbul selepas gambar kedua-dua lelaki pasangan sejenis berusia 26 dan 28 tahun itu dimuatnaik di Facebook sebelum viral di aplikasi WhatsApp.

Dalam kenyataan di Facebook itu, pasangan berkenaan dikatakan sudah mengadakan majlis pra perkahwinan di Kuala Lumpur.

Sebelum ini, beberapa NGO membuat laporan polis di Tawau bagi meminta pihak berkuasa menyiasat berhubung perkara itu.

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (12)