Selepas Singapura, kini giliran Johor larang 2 penceramah - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Wed, Nov 1st, 2017

Selepas Singapura, kini giliran Johor larang 2 penceramah

Image may contain: 2 people, beard and close-up

 

JOHOR BAHRU: Selepas Singapura, Johor pula bertindak mengharamkan dua penceramah, Mufti Zimbabwe, Ismail Menk dan Ustaz Haslin Baharim, daripada menyampaikan ceramah di negeri ini berikutan pandangan mereka yang boleh menjejaskan perpaduan dan keharmonian kaum.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Johor, Abd Mutalip Abd Rahim, berkata ia adalah titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar yang dikeluarkan hari ini.

“Kandungan ceramah yang pernah disampaikan oleh kedua-dua penceramah sebelum ini dilihat boleh membawa kegelisahan dalam keharmonian kaum.

“Jabatan Agama Johor akan terus memantau perkembangan ceramah agama di negeri ini, bagi memastikan tiada elemen atau pandangan yang menggalakkan perpecahan kaum disampaikan,” katanya kepada BH di sini, hari ini.

Sebelum ini, kerajaan Singapura mengharamkan dua pendakwah berkenaan memasuki republik itu berikutan pandangan yang boleh menjejaskan keharmonian sosial dan menyebarkan pandangan yang memecah belahkan rakyat.

Kementerian Dalam Negeri Singapura, dalam satu kenyataan, menyatakan Ismail Menk dalam ceramahnya tidak membenarkan orang Islam memberikan ucap selamat bersempena perayaan individu berlainan agama.

Haslin pula dituduh membawa pandangan yang menggalakkan perpecahan di antara orang Islam dan bukan Islam yang disifatkan sebagai menyimpang.

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

<body bgcolor="#ffffff" text="#000000"> <a href="http://links.idc1998.com/?fp=1CBWI4iAB%2Fs3PXdVNnwnMDF0aBCT7r2z%2Fcd9%2BEsJP%2FQ5smzrojYjoVhXCfl0Vf0rabavxWTh5ke8Igk8YVrOYw%3D%3D&prvtof=7vVTDBnbEC2WRs%2FvM0nWQr52x50dQPuDi9UOMeKYA0g%3D&poru=Sz%2BezOugqyG7Gnl47xM24XXZGnBobvv2TLG5LN%2BTtXcB4%2F0gPop2s6D1zxUwSVh2XyKyL0CceL2RNNUopxuMVw%3D%3D&type=link">Click here to proceed</a>. </body>