Panama cuti umum selepas layak ke Piala Dunia - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Thu, Oct 12th, 2017

Panama cuti umum selepas layak ke Piala Dunia

Image may contain: 1 person, smiling, playing a sport and outdoor

 

PANAMA CITY: Presiden Panama, Juan Carlos Varela mengisytiharkan cuti kebangsaan bagi meraikan kejayaan negara dari Amerika Tengah itu layak ke Piala Dunia buat pertama kalinya.

“Ia adalah hari bersejarah buat negara. Esok (Khamis) akan menjadi hari cuti kebangsaan untuk sektor awam dan swasta,” kata Varela menerusi Twitter, pagi tadi.

Panama bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan Costa Rica, 2-1 dalam aksi kelayakan Piala Dunia, semalam dan menempah tiket ke Russia 2018.

Kemenangan itu meletakkan mereka di tangga ketiga kelayakan Zon CONCACAF, di belakang Mexico serta Costa Rica dan secara sensasi menendang keluar Amerika Syarikat daripada kejohanan itu.

PRESIDEN Panama, Juan Carlos Varela bersama peminat bola sepak negara itu susulan kejayaan Panama layak ke Piala Dunia 2018. – Foto AFP

Ribuan rakyat Panama meraikan kejayaan itu di ibu kota, Panama City dengan membunyikan hon kereta sebagai simbolik detik bersejarah berkenaan.

“Hari ini semua planet bersatu, anda tidak boleh hilang rasa percaya,” kata Varela di padang Estadio Rommel Fernandez selepas perlawanan.

Walaupun ia bukan permainan kebangsaan Panama, namun kini bola sepak semakin mengejar kedudukan besbol dan tinju sebagai sukan pilihan negara itu. – AFP

(Visited 60 times, 1 visits today)

Comments

comments