Adik Shafie Apdal ditahan SPRM - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Wed, Oct 11th, 2017

Adik Shafie Apdal ditahan SPRM

Image may contain: 1 person, smiling, close-up

 

KOTA KINABALU: Adik kepada Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Seri Shafie Apdal, Hamid Apdal, ditangkap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dalam siasatan ke atas kes dana pembangunan luar bandar RM1.5 bilion di Sabah yang disyaki digelapkan.

Sumber memberitahu Hamid ditangkap di pejabat SPRM pada 9.30 malam tadi selepas seharian disiasat.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Azam Baki mengesahkan tangkapan tetapi enggan mengulas lanjut.

FMt sebelum ini melaporkan rumah Hamid di Taman Bersatu, Putatan digeledah penguatkuasa SPRM sehingga 6.00 petang tadi, menurut sumber yang tahu mengenai siasatan itu.

Hamid, 52, tampil ke pejabat SPRM pagi tadi selepas dipanggil untuk dirakamkan keterangan. Beliau dijangka dibawa ke mahkamah esok untuk pendengaran permohonan tahanan reman.

Perkembangan terbaharu ini menjadi 7 orang ditangkap setakat ini. Minggu lepas, SPRM berkata mereka mahu bercakap dengan 32 orang dalam siasatan itu.

Enam orang kini ditahan reman untuk membantu siasatan.

Mereka ialah Naib Presiden Warisan Datuk Peter Anthony, Ketua Pemuda Warisan Datuk Azis Jamman, Ketua Pemuda Umno Tenom Jamawi Jaafar, Ketua Pemuda Umno Tawau Ariffin Kassim, seorang ahli perniagaan dan seorang bekas timbalan setiausaha menteri kemajuan luar bandar dan wilayah.

Sebelum ini dilaporkan 350 projek di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah membabitkan dana awam bernilai RM7.5 bilion sedang dipantau SPRM.

Projek berkaitan pembangunan prasarana air, elektrik dan jalan raya itu dilaksanakan dalam tempoh 2009 hingga 2015, dilaksanakan di Kota Kinabalu, Kudat, Kota Belud, Ranau, Beaufort, Keningau, Lahad Datu, Tawau dan Sandakan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Zahid Hamidi menafikan dakwaan siasatan itu tindakan politik terhadap Warisan.

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (12)