Pertikai azan tragedi tahfiz, Saiful Nang mohon maaf - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Mon, Sep 18th, 2017

Pertikai azan tragedi tahfiz, Saiful Nang mohon maaf

Image may contain: night

 

PETALING JAYA: Jurugambar profesional, Saiful Nang membuat permohonan maaf berhubung kritikannya terhadap laungan azan semasa tragedi kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang mengorbankan 23 nyawa.

Saiful berkata, pertikaian itu mungkin disebabkan dirinya terbawa-bawa dengan perasaan kesal dan sedih dengan kematian begitu ramai pelajar tahfiz.

“Saya dengan rendah hati ingin memohon maaf atas kenyataan saya yang mempertikaikan laungan azan yang mendayu dilaungkan semasa tragedi kebakaran di pondok tahfiz di Keramat baru-baru ini.

“Kenyataan itu menyebabkan ramai netizen yang tersinggung dan mengecam saya. Saya terima kritikan itu kerana itu memang pandangan peribadi saya sendiri.

“Mungkin saya terlalu terbawa-bawa dengan perasaan kesal dan sedih dengan kematian begitu ramai anak-anak tahfiz yang saya rasa sama seperti anak-anak yang sedang saya jaga,” katanya dalam satu kenyataan di halaman Facebooknya.

Sabtu lalu, Saiful berkongsi pandangan di grup di Facebook mengenai dia mempertikaikan laungan azan semasa kejadian berlaku di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Hujung, Kuala Lumpur.

 

Permohonan maaf yang dibuat Saiful Nang di laman sosial.

Kenyataan tersebut mendapat kecaman netizen yang menyifatkan Saiful tidak sensitif terhadap tragedi itu selain dianggap mempersendakan azan.

Antara kenyataan Saiful yang dikecam netizen: “Juga terkilan dengan keadaan genting begitu semasa mangsa boleh meminta tolong, speaker (pembesar suara) masjid tidak digunakan untuk membuat gerakan kecemasan dan sempat lagi azan mendayu semasa mereka meminta bantuan sedangkan boleh sahaja tenaga yang ada termasuk yang azan itu lakukan sesuatu yang lebih mampu menyelamat.”

Bagaimanapun kenyataan berhubung pertikaian laungan azan tersebut telah dipadamkan dan diedit semula.

Dalam pada itu, Saiful meminta supaya tidak mengaitkan kritikan tersebut sebagai pandangan seluruh kumpulan di Facebook itu termasuk institut kebajikan anak yatim dan sebuah rumah kebajikan untuk golongan asnaf.

 

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (12)