Flat usang disangka berhantu, rupanya ada 30 isi rumah menghuni

74

Image may contain: outdoor

 

SEREMBAN – Sekali pandang pasti ramai yang menyangka Flat Taman Desa Rasah di sini sudah tidak lagi dihuni oleh sesiapa tetapi hakikatnya masih terdapat kira-kira 30 isi rumah tetap bertahan menduduki flat usang tersebut.

Ini kerana hanya disebabkan sewa rumah yang murah, unit flat terbabit masih lagi dihuni dan penduduk tidak mampu untuk berpindah ke kediaman lain meskipun keinginan itu ada.

Biarpun begitu, dalam rintihan hati kecil, mereka tetap mahu flat terbabit dapat diselenggarakan dan sampai bila keadaan bangunan flat yang sudah usang ini perlu dibiarkan.

Lebih memburukkan keadaan, terdapat akar-akar pokok melingkar di dinding manakala pokok renek tumbuh di kawasan kediaman itu.

Penduduk juga tidak tahu kepada pihak manakah masalah yang dihadapi sekian lama ini boleh dikemukakan selain status pemilikan bangunan tersebut tidak diketahui.

Itulah gambaran sebenar kediaman empat tingkat yang telah didiami oleh ratusan penduduk sejak hampir 35 tahun lalu.

[​IMG]

Ketika Sinar Harian meninjau ke lokasi berkenaan turut mendapati, sampah-sarap bertaburan selain longkang penuh dengan sampah yang menyebabkan aliran air tersumbat.

Memburukkan lagi keadaan, rumah yang tiada penghuni pula dipenuhi sampah-sarap manakala besi paip dicabut dan cermin tingkap lopong akibat dicuri.

Seorang penghuni, Norfadilah Abdullah, 34, berkata, hanya di sini sahaja sewa rumah murah, selagi boleh bertahan, dia dan keluarga terpaksa hadapinya.

Dia yang telah menetap di flat itu sejak berusia 10 tahun berkata, dia akui keadaan rumah sangat daif dan penduduk pun sudah lama menderita dengan situasi tersebut yang belum ada jalan penyelesaian.

“Tetapi mahu buat macam mana. Kalau ikutkan memang nak pindah tapi tidak mampu. Disini sahajalah sewa rumah yang mampu dibayar.

“Lagipun mak dan adik beradik saya turut menyewa di unit flat ini.

“Walaubagaimanapun, kami tetap mahu juga flat ini dapat diselenggara dengan sempurna memandangkan keadaannya yang sudah usang.

“Memang saya akui sesiapa sahaja yang datang ke sini pasti akan berasa kurang selesa dengan keadaannya, tetapi kami mahu buat macam mana,” katanya.

Ibu kepada lima orang anak itu berkata, keadaan di sini bertukar menjadi semakin buruk selepas ramai penghuni berpindah ke tempat lain sehingga banyak unit kosong.

“Dahulu flat ini terjaga dan ramai anggota tentera yang menyewa di sini kerana mereka kerap melakukan gotong-royong membersihkan kawasan sekitar.

“Selepas ketiadaan mereka, flat ini bertukar menjadi sangat teruk dan menjijikkan sejak 15 tahun lalu.

“Di tingkat atas bangunan pula banyak unit yang tidak berpenghuni kerana peralatan dan kemudahan yang ada telah dicuri oleh pihak yang tidak bertanggungjawab,’’ katanya.

Seorang lagi penduduk Suri Nasuri, 44, pula berkata, kalau bercerita pasal nyamuk, memang banyak.

“Jika kita lihat keadaan ini sendiri pun sudah boleh bayangkan betapa teruknya tempat ini.

Menurutnya, rata-rata penduduk sudah tidak tahu di mana untuk mengadu nasib mereka dan mahu pihak berkuasa campur tangan dalam menyelesaikan kemelut yang dihadapi selama ini.

“Kami mahu mengadu masalah ini kepada siapa pun tidak tahu. Status pemilikan bangunan ini pun tidak tahu samada milik Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) ataupun pihak swasta,” katanya.

Ujarnya yang tinggal disitu sejak tahun 1996, jika dahulu kawasan ini lengkap dengan kemudahan namun kini apa yang ada bagai hidup segan mati tak mahu gara-gara rosak akibat perbuatan vandalisme. – Sinar

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments