Farizal digantung setahun - AFC - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Fri, Jun 9th, 2017

Farizal digantung setahun – AFC

Image may contain: 2 people, people playing sport, stadium and outdoor

 

PETALING JAYA: Penjaga gol Johor Darul Ta’zim (JDT), Farizal Marlias (gambar) digantung selama 12 bulan dan denda sebanyak AS$40,000 (RM170,626) oleh Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC).

Penggantungan itu melibatkan semua perlawanan bola sepak yang dianjurkan di seluruh Asia meliputi dalam dan luar negara, sama ada perlawanan persahabatan, tidak rasmi atau rasmi.

Kenyataan rasmi tersebut dikeluarkan oleh AFC pada Jumaat selepas mengadakan menyuarat tergempar pada petang Khamis.

“Mesyuarat tergempar diadakan pada petang Khamis bagi membincangkan perkara-perkara yang berlaku dalam pertandingan kelab AFC pada 31 Mei 2017.

“Pihak jawatankuasa menekankan bahawa integriti fizikal pegawai perlawanan mesti dihormati dan dilindungi pada setiap masa,” menurut kenyataan itu.

Pada kejadian tersebut, Farizal diusir oleh pengadil ekoran tindakannya menolak dada pengadil berkenaan yang jelas merupakan satu tindakan salah laku.

Selepas diusir, penjaga gol JDT itu turut membuat perkara yang sama terhadap pembantu kedua pengadil, menggunakan bahunya untuk menolak pembantu utama pengadil dan menggunakan tangan untuk menolak pegawai keempat ketika keluar dari padang.

Semua perbuatan itu menjadikan situasi perlawanan tegang.

Sementara itu, jurulatih JDT, Mora Mendivil turut dikenakan denda sebanyak AS$7,000 (RM29,843) kerana mengeluarkan kata-kata penghinaan terhadap kakitangan dan pegawai AFC selepas tamat perlawanan.

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (5)