Bayi dilahirkan dengan 2 kepala, satu badan - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Tue, Jan 10th, 2017

Bayi dilahirkan dengan 2 kepala, satu badan

Image may contain: 1 person

 

 

Mexico: Gambar ini menunjukkan bayi dengan dua kepala yang dilahirkan Ciudad Juarez, Mexico.

Gambar serta rakaman video bayi ini disiarkan di media sosial sejak hujung minggu lalu, dipercayai saudara ibu bayi berkenaan yang terkejut dengan keganjilan itu.

Menurut Daily Mail, pasukan perubatan dan doktor enggan memberi penjelasan lanjut mengenai kes yang amat ganjil itu namun mengesahkan ibu bayi berkenaan dalam keadaan stabil.

Doktor kini sedang ‘memikirkan’ masa depan bayi itu yang berkongsi tubuh dan organ dalaman namun mempunyai dua otak.

Sebelum ini, kes kembar ganjil yang biasa ditemui ialah kembar siam yang berlaku dalam satu bagi 100,000 kehamilan

Jurnal perubatan menyatakan kejadian kembar bercantum berlaku berlaku apabila wanita menghasilkan hanya satu telur yang tidak berpisah sepenuhnya sebelum ia disenyawakan.

Sebahagian besar kembar bercantum tidak hidup lama kerana organ mereka tidak mampu menampung keperluan tubuh. Dianggarkan 40 peratus mati sebelum atau sebaik dilahirkan manakala 35 peratus lagi mati beberapa hari kemudian.

Antara kes terbaru sebelum ini, seorang bayi lelaki berkepala dua dilahirkan di Kolej Perubatan Jawaharlal Nehru, Ajmer, Rajasthan, India pada 4 Oktober tahun lalu, oleh wanita berusia 20 tahun namun bayi itu meninggal dunia 32 jam kemudian.

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (31)