Faiz Subri batal hasrat pakai baju Melayu - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Mon, Jan 9th, 2017

Faiz Subri batal hasrat pakai baju Melayu

Image may contain: 2 people, people standing

 

Zurich: Atas faktor cuaca sejuk, finalis anugerah Puskas 2016 Mohd Faiz Subri mengambil keputusan tidak memakai baju Melayu pada majlis Anugerah Bolasepak FIFA 2016 di Zurich, Switzerland awal pagi esok.

Menurut pemain Pulau Pinang berusia 29 tahun itu, dia akan memakai pakaian formal baju sut yang lebih selesa dengan cuaca sejuk sekitar -5 selsius.

“Keadaan di sini memang sejuk, memang saya akan pakai baju kot. Bukan pakai baju Melayu tak kena (sesuai) tapi terlalu sejuk,” katanya ketika ditemui Arena Metro di hotel penginapan di sini, hari ini.

Sebelum ini, Faiz berhasrat untuk memakai set persalinan lengkap baju Melayu tradisional yang ditaja oleh beberapa pihak pada majlis anugerah bola sepak berprestij itu di mana bakal ditonton oleh peminat bola sepak seluruh dunia.

Penganjur Persatuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) sebelum ini sudah memberi kebenaran kepada Faiz untuk memakai baju tradisional pada majlis itu selepas mendapat permohonan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

“Tak apa kalau saya tak dapat pakai baju Melayu di sini, Insya Allah kalau menang saya akan pakai di Malaysia nanti,” jelas Faiz.

Penyerang Pulau Pinang itu melakar sejarah tersendiri selepas jaringannya ketika menewaskan Pahang 3-0 dalam aksi Liga Super, 16 Februari tahun lalu menarik perhatian seluruh dunia apabila berada dalam senarai akhir tiga gol terbaik 2016 untuk merebut anugerah Puskas.

Sepakan percuma yang dikatakan melanggar ‘hukum fizik’ apabila melencong menerjah ke gawang dilihat mempunyai peluang untuk merangkul anugerah berkenaan meskipun dicabar pemain Brazil Marlone dan Daniuska Rodriguez (Venezuela).

Andai menang anugerah yang diperkenalkan pada 2009 itu, Faiz berhasrat untuk mengadakan kenduri kesyukuran.

“Setakat ini saya tak fikir nazar apa lagi, mungkin buat kenduri kesyukuran,” katanya.

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (31)