Banjir : Ramai yang degil tidak mahu pindah

9

Image may contain: 2 people, people standing

 

 

PETALING JAYA: Lebih 13,000 terpaksa berpindah bagi menyelamatkan diri daripada banjir yang meruncing di pantai timur Malaysia Barat.

Menurut aplikasi Info Banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat, 13,221 berjaya dipindahkan iaitu 7,701 di Kelantan dan 5,520 di Terengganu setakat 10.07 malam tadi.

Mangsa yang terselamat termasuk 2,655 kanak-kanak dan 218 bayi di Kelantan, dan 1,822 kanak-kanak dan 42 bayi di Terengganu.

Pada ketika ini, 73 pusat mangsa banjir beroperasi di Kelantan dan 88 di Terengganu.

Penolong Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan, Hussin Ab Rahman memberitahu FMT hujan turun dengan lebat sekitar jam 6 petang tadi, tetapi cuaca semakin reda sekarang ini.

“Kami masih menjalankan misi menyelamat. Cabaran paling sukar adalah meyakinkan penduduk yang berdegil tidak mahu berpindah.

“Mereka mula panik bila keadaan bertukar gelap kerana bekalan elektrik terganggu. Ketika itulah mereka panggil minta bantuan dan kami pergi selamatkan mereka.”

Hussin menasihatkan orang ramai supaya mematuhi arahan pihak berkuasa.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu tidak dapat dihubungi ketika berita ini ditulis.

Sementara itu, khidmat pelanggan Terminal Bersepadu Selatan (TBS) berkata tiada notis pembatalan perjalanan bas ke atau dari Kelantan dan Terengganu.

Awal hari ini, paras air di beberapa batang sungai di Kelantan, iaitu Sungai Golok di Jenob, Rantau Panjang dan Kuala Jambu; dan Sungai Kelantan di Kusial, sudah melebihi paras bahaya.

Di Terengganu, paras air di beberapa batang sungai juga melebihi paras bahaya, iaitu Sungai Besut di Jambatan Jerteh, Kampung La dan Jambatang Keruak; Sungai Berang; Sungai Nerus; Sungai Dungun; Sungai Chalok; Sungai Telemong dan Sungai Tebak.

Di Kelantan, banjir memaksa pihak berkuasa untuk menutup 30 buah sekolah.

Polis turut membekukan cuti tahunan 5,000 anggota di negeri itu ekoran kenaikan paras air.

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments