Selepas kes Anina, Muhyiddin juga perlu bersihkan nama - NewMalaysianPost.comNewMalaysianPost.com

Published On: Mon, Dec 26th, 2016

Selepas kes Anina, Muhyiddin juga perlu bersihkan nama

Image may contain: 1 person, sunglasses, glasses and close-up

 

 

PETALING JAYA: Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu tampil membersihkan namanya daripada sebarang tuduhan skandal kerana memastikan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) perlu kelihatan adil bersih dan saksama, kata Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Bekas ahli PPBM itu berkata selaku presiden parti, Muhyiddin juga tidak seharusnya dikecualikan daripada membersihkan namanya daripada isu yang sedang membelenggu imejnya.

“Semua pihak jangan pandang remeh isu ini. PPBM mesti mengambil tindakan proaktif secara bernas untuk mematikan serangan Umno terhadap isu ini pada musim pilihan raya umum kelak. Ini pasti berlaku,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu Anina Saadudin yang disingkirkan daripada jawatan ketua wanita PPBM, semalam. (baca sini: Anina disingkir dari BERSATU)

Anina berkata dirinya dipecat daripada jawatan itu, namun dakwaan itu dipertikaikan Ketua Penerangan PPBM Datuk Kamarudin Md Nor.

Anina berkata beliau sudah tanya Timbalan Presiden PPBM Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan setiausaha agung, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh yang mengesahkan keputusan menyingkirkan beliau daripada jawatan itu.

“Jika Anina tidak dilantik ke jawatan ketua Srikandi PPBM disebabkan viral kes skandal seks beliau; ramai rakyat di peringkat akar umbi turut bertanya tentang kedudukan tuduhan kes skandal Muhyiddin dengan isteri orang pada suatu masa dulu,” kata Khairuddin.

Khairuddin yang juga bekas naib ketua Bahagian Umno Batu Kawan berkata demi kebaikan kelangsungan hala tuju PPBM, presidennya perlu membersihkan nama serta imej beliau.
Malah, katanya NGO Jaringan Melayu Malaysia membuat laporan rasmi mengenai kes presiden parti PPBM pada Jabatan Agama Islam Johor.

“Kalau PPBM ingin cemerlang ia bukan saja mesti bersih tetapi juga harus kelihatan bersih.

“Majlis tertinggi parti mesti mengambil pendekatan tegas ke arah membersihkan imej parti yang semakin tercalar kebelakangan ini,” katanya.

Sehubungan itu, katanya Pakatan Harapan harus pertimbangkan untuk menonjolkan calon muka baharu daripada kalangan tokoh pemimpin muda seperti Datuk Seri Azmin Ali sebagai kemungkinan calon untuk jawatan perdana menteri jika barisan pembangkang memenangi pilihan raya umum kelak.

Sementara itu, Datuk Hamidah Osman menolak dakwaan beliau mahu menjadi ketua Srikandi PPBM atau meletakkan adiknya memegang jawatan itu.

Dalam satu kenyataan, Hamidah yang juga naib presiden PPBM berkata mustahil baginya untuk memegang 2 jawatan dalam parti dan adiknya, Hamizura terlalu mentah untuk memegang jawatan dalam PPBM.

“Politik perjuangan dalam PPBM ini sangat besar maknanya kepada negara dan kehidupan kita. Gunakan pentas ini sebaik mungkin dan berjuang kerana agama bangsa dan negara. Jangan diikut perasaan dan nafsu bimbang ia akan menyebabkan kita tergelincir dari landasan perjuangan sebenar,” katanya.

 

Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageDigg this

Comments

comments

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (19)