Insiden Duta Rusia: Bermulanya perang dunia ketiga?

50

Image may contain: one or more people and shoes

 

 

Pagi-pagi dikejutkan dengan berita Duta Russia ke Turki ditembak mati ketika berucap di Ankara oleh polis Turki bernama Mevlut Mert. Ramai yang membuat spekulasi bahawa Perang Dunia Ketiga akan bermula, ada yang sudah tak sabar membuat hashtag “pray for Turkey” (padahal yang mati kena bunuh ialah orang Russia).

Mereka risau Russia akan menyerang Turki atas perkara tersebut. Yang pasti, perang tidak akan berlaku di antara Russia dan Turki. Peristiwa penembakan pesawat tempur Russia oleh Turki pada November 2015 tidak membawa kepada perang di antara dua negara tersebut, walaupun hubungan kedua-dua negara ketika itu lebih tegang berbanding hari ini.

Ramai melihat persamaan di antara peristiwa hari ini dengan peristiwa pembunuhan Franz Ferdinand pada Jun 1914 yang membawa kepada Perang Dunia Pertama. Al-kisahnya, Franz Ferdinand iaitu putera mahkota Empayar Austria-Hungary telah dibunuh di Sarajevo, Bosnia oleh nasionalis Serbia.

Austria mengugut untuk menyerang Serbia. Russia ‘backup’ Serbia dan mengugut untuk menyerang Austria. Sekutu Austria iaitu Jerman pula ‘backup’ Austria. Perancis nampak Jerman sudah masuk gelanggang, lalu ia pun mengisytiharkan perang ke atas Jerman juga. Maka berlaku lah WW1.

Dalam menjadikan sejarah sebagai alat analogi, adalah penting untuk kita mengambil kira juga perkembangan dan perubahan semasa. Pada tahun 1914, kuasa-kuasa besar di Eropah sudah bersedia untuk berperang, yang tinggal cuma alasan untuk berperang sahaja.

Selain itu, kuasa-kuasa besar ketika itu boleh berperang sesuka hati kerana senjata yang dimiliki ialah senjata konvensional. Kewujudan senjata nuklear sejak 1945 membuat perang di antara kuasa besar hampir tidak mungkin. Bukan kerana pemimpin sayangkan nyawa rakyatnya, cuma negara-negara pemilik senjata nuklear masing-masing mempunyai keupayaan serangan balas (‘second-strike capability’) yang membuat perang nuklear sesuatu yang sia-sia. Jadi opsyen yang lebih baik ialah berperang melalui proksi.

Dalam kes hari ini, Russia ialah pemilik senjata nuklear manakala Turki mendapat naungan payung nuklear (‘nuclear umbrella’) dari NATO, dan sesungguhnya Turki dan Russia telah pun ‘berperang’ melalui proksi-proksi mereka di Syria.

Ramai yang membuat kesimpulan akan jadinya perang kerana mereka menaruh persepsi silap (misperception) terhadap Russia. Mereka anggap Russia negara yang agresif tak tentu pasal. Sebenarnya, setiap tindakan Putin dibuat dengan perhitungan berhati-hati untuk mempertahankan kepentingan Russia, bukan dengan emosi atau untuk sekadar menunjuk kuasa.

Putin tidak akan mensia-siakan percaturan Russia di Timur Tengah yang semakin hari semakin mendapat momentum. Jadi, walaupun Putin marah, dia tetap akan tenang dan berkata: “perkara ini tiada kena mengena dengan pemimpin Turki, ia adalah perbuatan teroris yang cuba melaga-lagakan Russia dan Turki.” Erdogan pula akan berkata: “perkara hari ini sungguh menyesalkan. Saya harap kerjasama Turki dan Russia diketatkan lagi untuk kebaikan umat di Syria. Tangan-tangan jahat Gulen tidak akan sesekali menjatuhkan perjuangan kita. Allahu Akbar!”

Jadi, apa penjelasan lain untuk peristiwa ini? Antaranya ialah:

1. kerja ISIL/teroris: mereka yang kena belasah dengan Russia sungguh berdendam dengan Russia, jadi mereka membalas dendam dengan membunuh orang besar Russia. Namun harus ingat pembunuh ialah seorang polis, agak sukar bagi ISIL/teroris untuk menyamar sebagai seorang polis kerana pergerakan duta melibatkan protokol keselamatan yang ketat.

2. kerja CIA: penjelasan yang berbunyi konspirasi. Ada logiknya kalau kita menganggap US berkepentingan untuk mensabotaj hubungan Turki dan Russia. Tetapi harus ingat, tindakan CIA tertakluk kepada keputusan Majlis Keselamatan Negara (National Security Council) US. Obama sudah tiada ‘mood’ untuk merancang macam-macam. Sekarang dia nak merancang hidup selepas bersara saja. Presiden baru pula seorang yang pro-Russia.

3. kerja Erdogan: penjelasan yang akan menyinggung penyokong Erdogan. Tidak dinafikan peristiwa hari ini akan membenarkan Erdogan untuk terus membanteras penyokong Gulen.

4. kerja individu: penjelasan yang lebih logik bagi saya. Ramai di kalangan orang Turki sangat anti Assad dan sekali gus membenci Russia yang menyokong Assad. Jadi ini merupakan tindakan ‘lone ranger’ yang bersimpati dengan Aleppo, tidak dirancang oleh siapa-siapa. Sama seperti kes wartawan Iraq membaling kasut kepada Bush.

Jadi, kesimpulannya, perang dunia belum bermula lagi. Harap anda dapat bersarapan dengan tenang.

-Ayman Rashdan Wong-

Sumber : The Patriot

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments