Parti komponen BN tak senang ‘arahan’ sokong RUU 355

14

Image may contain: 1 person, close-up and text

 

 

PETALING JAYA: Tidak semua parti komponen Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai kewajipan untuk bersetuju dengan rang undang-undang Syariah kontroversi yang nampaknya disokong Umno, kata ketua Pemuda MIC.

Bercakap kepada FMT hari ini, C Sivarraajh berkata dalam negara pelbagai kaum, Umno mesti menghormati pandangan sekutunya dalam gabungan BN yang mentadbir negara.
Beliau mengulas laporan Malaysiakini di mana Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Ahmad Maslan berkata, parti komponen BN perlu menyokong apabila kerajaan mengambil alih rang undang-undang persendirian.

Ahmad berkata parti komponen BN wajib menerimanya sebagai sebahagian daripada keputusan pemerintah.

Ahmad bercakap tentang pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355, yang dicadangkan pemimpin PAS dan disokong Umno, yang kini mempunyai hubungan mesra di antara kedua-duanya.

Umno menyokong pembentangan pindaan rang undang-undang yang akan memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah di negara ini dan memberi kuasa kepada mereka untuk menjatuhkan hukuman lebih berat.

Sivarraajh berkata Umno perlu memberi penerangan sewajarnya kepada parti komponen BN mengenai perkara itu.

“Ahmad perlu bertanggungjawab menjelaskan rang undang-undang dan bukan semata-mata mengharapkan parti komponen mematuhinya. Jangan memperkecilkan kami hanya kerana anda ingin menggembirakan PAS. Kami tidak akan bertolak ansur dalam hal ini,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pemuda Gerakan Andy Yong berkata kenyataan Ahmad adalah salah pada dasarnya kerana tiada pihak boleh dipaksa untuk menyokong mana-mana rang undang-undang.

“Peraturan Mesyuarat terpakai kepada ahli Parlimen secara individu dan bukan keseluruhan parti,” katanya kepada FMT hari ini.

Tetapi Yong berkata parti komponen BN perlu menganalisis pindaan yang dicadangkan, sebelum membuat keputusan.

“Inilah sebabnya mengapa Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong mencadangkan pembentukan Jawatankuasa Pilihan Parlimen mengenai perkara itu.”

Rang undang-undang persendirian untuk meminda Akta Mahkamah Syariah menjadi isu kontroversi sejak kebelakangan ini.

Usul meminda akta ditetapkan akan dibahaskan pada sesi Dewan Rakyat akan datang, Mac tahun depan.

Selepas bacaan pertama selesai, kerajaan akan mengambilnya sebagai rang undang-undang ke-2 dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Bahrom yang juga menteri bertanggungjawab bagi hal ehwal Islam, akan membacanya sebagai rang undang-undang kerajaan.

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments