Pembeli rumah bakal masuk mulut buaya, apa sudah jadi?

8

 

MEMBACA kenyataan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Tan Sri Noh Omar, mengenai pemaju perumahan akan diberi lesen menyediakan pinjaman kepada pembeli untuk menampung margin pinjaman yang diluluskan bank, terasa macam tak masuk akal betul idea ini!

Tan Sri! Mustahil idea ini jalan terbaik. Pembeli akan terikat dengan bayaran bulanan jangka panjang kepada bank melalui 70 peratus pinjaman. Pada masa sama untuk jangka lima ke 10 tahun, pembeli akan membayar pula ansuran pinjaman bagi margin 20 peratus kepada Syarikat Perumahan?

Ini beban Tan Sri. Ini bukan jalan keluar bertaraf cadangan kerajaan. Kalau kaedahnya nanti akan menjerat pembeli.

Tan Sri! Kita bercakap mengenai pembeli berpendapatan sederhana dalam kes ini. Apakah mereka mampu melayani dua pinjaman bagi memiliki rumah?

Bagi rumah RM200 ribu katakan, sekiranya bank hanya meluluskan pinjaman 70 peratus dan pembeli menyediakan sepuluh peratus bayaran muka, ertinya pembeli akan meminjam RM40 ribu dari pemaju. Dua akaun pinjaman berjumlah RM140 ribu dengan bank dan RM40 ribu dengan pemaju akan menjadikan bakal pemilik rumah terseret dengan budaya sarat hutang.

Tahukah Tan Sri, kadar faedah 12 peratus hingga 18 peratus bagi pinjaman RM40 ribu bagi jangka tempoh pinjaman 60 ke 120 bulan akan mendedahkan pembeli kepada kerugian kadar faedah yang teruk?

Kalau jangka pinjaman lebih pendek, bayaran bulanan akan lebih tinggi.

Tan Sri dengar nasihat siapa? Ini pakej menjadikan budaya rumah mampu milik yang disediakan kerajaan bakal mencipta budaya baharu: Budaya melarat kerana hutang berlipat kali ganda kerana kadar faedah yang tinggi kepada pembeli.

Tan Sri jangan buat dulu! Saya merayu. Tan Sri dengar dahulu pandangan semua pihak terutama persatuan pengguna. Tan Sri kena maklum sekiranya kerajaan melaksanakan pendekatan ini, banyak implikasi lain akan berlaku.

Apa jaminan keadilan pada pembeli sekiranya hutang pada pemaju gagal dilunas? Siapa akan menguasai hak ke atas rumah yang dibeli sekiranya berlaku ketidaklancaran bayaran? Bank komersil dengan 70 peratus pinjaman atau pemaju yang memiliki 20 peratus pinjaman?

Tan Sri! Jangan sewenang-wenangnya memberi lesen pinjaman kepada pemaju perumahan. Cukuplah kita alami manipulasi operasi syarikat pinjaman berlesen sedia ada.

Tidakkah Tan Sri tahu, bukan satu rahsia akan wujudnya konspirasi antara ceti haram dan peminjam wang berlesen? Tanya persatuan pengguna Tan Sri. Tanyalah polis. Ini rahsia terbuka yang semua orang tahu: Bahawa banyak syarikat peminjam wang berlesen sebenarnya menjalankan modul pinjaman Ah Long.

Ceti haram dan syarikat peminjam wang berlesen adalah dua wajah dalam satu rupa.

Tan Sri jangan buka lagi pintu jenayah dan masalah kepada pembeli rumah. Saya yakin ini model tidak matang dalam menangani isu pinjaman perumahan. Anak muda akan mengamuk pada kerajaan sekiranya tahu, cara Tan Sri menyelesaikan masalah mereka dengan menyeret masuk satu lagi mekanisme pinjaman bagi mengatasi isu margin 20 peratus yang tidak disediakan pihak bank.

Jangan cari pasal Tan Sri. PRU 14 sudah dekat. Jangan tuang garam pada luka anak muda yang sudah sedia berdarah kerana isu perumahan.

Kalau inilah sahaja idea yang Tan Sri ada. Maka ia bukan idea. Ini bencana!

Memberikan lesen pinjaman wang kepada pemaju akan membuka lagi manipulasi. Rekod pemaju perumahan di negara ini bukan baik sangat!

Malah, sekarang kita nak bagi pula lesen peminjam wang? Bolehkah Tan Sri bagi jaminan: Pembeli tidak terdedah pada manipulasi lintah darat?

12 hingga 18 peratus kadar pinjaman rumah akan menjadikan negara ini negara lintah darat.

Tan Sri sudahlah. Kita sudah banyak masalah dengan kejahatan syarikat peminjam wang sedia ada. KPKT pun nganga saja selama ini dalam menangani kejahatan mereka. Polis pun sudah tidak menang tangan.

Ya Allah. Saya tak sangka ini akhirnya cadangan Tan Sri.

Comments

PERINGATAN:

New Malaysian Post tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


comments